"בוא ילד, בוא תטפס על הגזע שלי, תתנדנד על הענפים, ו... תטעין את הטלפון הסלולרי שלך".
לא כל יום פוגשים פרויקט מעניין כמו הפרויקט של הפסל - e-tree" " המכונה גם "העץ הנדיב". מעצב הפסל הוא האמן הידוע יואב בן דב, ויזם הפרויקט הינו מיכאל לסרי מחברת סולוג'יק.
מדובר בפסל סביבתי הבנוי בצורת עץ מפרופילי פלדה עגולים ובראש העץ ישנן לוחות סולרים המדמים עלים ועלווה של העץ. הפסל משלב בתוכו אלמנטים חשמליים כגון שקעים להטענת טלפון סלולרי, מחשב נייד, או טאבלט, הוא כולל התחברות ל Wi Fi, תאורת לילה, וגם כולל מסךLCD שבו מוקרן סרטון קצר על המיזם. אך אל דאגה, את כל החשמל הזה מפיקים הלוחות הסולרים הללו, שהופכים את העץ לפסל בעל אופי ירוק. בנוסף הלוחות הסולרים מספקים חשמל למערכת קולר לאספקת מים קרים. ולא תאמינו, ישנה גם שוקת של מים מיוחדת לבעלי חיים. בסופו של דבר ענפי "העץ" עושים גם מה שכל ענפי עץ עושים - נותנים צל. הוספו גם ספסלים ליד הפסל וקיבלנו אזור מנוחה מגניב, יפה, ייחודי, ואזור טעינה לכל המכשירים שאתם נושאים אתכם לכל מקום, ושאי אפשר בלעדיהם, אז תרוץ ה "נשארתי עם אחוז אחד בסוללה" לא עובד יותר, למי שמבקר ברמת הנדיב בזיכרון יעקב.
מדובר בעץ אחד הממוקם כאמור ברמת הנדיב, אך בקרוב יהיו עצים נוספים כאלה במקומות נוספים בארץ ובעולם, לרווחת נושאי הניידים למיניהם.
המיוחד בעץ, צורתו, המשתלבת היטב בסביבת החי והצומח התחושה הינה עתידנית והשימוש במשאבים "ירוקים" הופכים את המוצר לידידותי לסביבה, והניתן להצבה גם באזורים שבהם אין אספקה של חשמל.
תכנון הפסל
בשנת 2013 קיבלתי טלפון מהמעצב יואב בן דב, אשר תאר לי בהתלהבות את הפסל החדש שתכנן בשילוב עם מר מיכאל לסרי מחברת סולוג'יק המתמחה בנושא של אנרגיה סולרית. הוא החל בעבודת התכנון ופנה אלי לעזרה בנושא הקונסטרוקציה של העץ, ותכנון העמדתו באופן יציב ובטיחותי. "זוהי המתנה של הטבע", תאר לי בן דוב, "אנו משתמשים באנרגיה ירוקה היכולה לתרום רבות לאנשים שבאים לחסות בצל העץ ולכן קראנו לו העץ הנדיב". עכשיו נותרה רק מלאכת התכנון הקונסטרוקטיבי של הפסל, והחישובים הסטטיים שלי.
עיקר הבעיה שעמדנו בפניה בגלל גודל העץ וגודל העלווה המהווה מפרש רוח לא מבוטל, היתה הביסוס של הפסל. הבעיה נפתרה בקלות והוחלט כי הביסוס יוכל להיות ספסל גדול המשולב אף עם שולחן לרווחת העובדים והשבים, היות ומשקלו גדול ואין בעיה שיהיה בנוי מיציקת בטון. ובכך הרווחנו למעשה פסל מושלם מכל הבחינות, וגם יציב. כל שנותר לי הוא רק לחשב את גודלו כך שמשקלו הכתיב את גודלו.
בעיה נוספת הייתה מבנה גזע העץ בחלקו התחתון. היות והגזע אמור לשלב בתוכו גם מערכת של קבלי חשמל ומים וכי קיים צורך לגישה לחשמל שיש בתוך הגזע, נאלצנו ליצור דלתות גישה המחלישות את גזע העץ. לצורך כך השתמשנו בחישובים ברצועות חיזוק של אזור הפתח בדיוק כמו שעושים בעמודי חשמל, בעמודי תאורה של אצטדיוני כדורגל או בתרנים לאנרגיה סלולרית. בוצעה אנליזה הנדסית של אזור הפתח וכך אזור החור חוזק בהתאם. יתר הדברים הקשורים לפסל, כגון הגנה בפני קורוזיה עובי הריתוחים וכדומה הינה עבודה אופיינית לעבודת מתכת רגילה. חברת סולוג'יק נתנה את הפרטים לצורך קיבוע לוחות הסולרים על ענפי העץ. היו מספר חלופות שבהם התלבטנו ולבסוף נקבעה החלופה שהיתה הטובה ביותר מבחינת תחזוקה של המערכת.
הלוחות הסולרים המשמשים כענפים ממוקמים מספיק גבוה (משהו כמו 6-7 מ'), ואינם מהווים סכנה שראשו של מישהו יקבל מהם מכה.
לצורך הדבר היה צריך תכנון של מהנדס חשמל. ונעשו בדיקות קפדניות ונמצא כי העץ בטיחותי גם מבחינת חשמל. כמו כן העץ אינו
פולט קרינה, והוא ידידותי לכל הנופש לצידו.
העץ מסוגל לעמוד בכל מזג אוויר, והוא בנוי כך שיכול להיות ממוקם בעצם בכל מקום בעולם. במקומות חמים או קרים כאחד, הוא יכול להיות ממוקם בכיכר הומה, בחצר אוניברסיטאות, באזורי קניות, או בכל מקום שבו אין חשמל בהישג יד. וכך בעצם אנשים יכולים להנות גם מיופיו וגם מהחשמל שהוא מייצר. לעץ ישנו ערך אקולוגי חשוב, שכן אנו מנצלים את אנרגית השמש לצורך הפקת חשמל, וערך חינוכי כיצד ניתן לחסוך בחשמל. ועדין ליהנות מהעולם שהטכנולוגיה מציעה לנו.
מר מיכאל לסרי מחברת סולוג'יק מוסר לנו כי בינתיים העץ נחל הצלחה רבה, וכי ישנה התעניינות רבה לגביו בכל העולם. הוגשו למעלה מ - 600 בקשות לאינפורמציה לגביו ובקרוב מאוד תוכלו לראות את העץ גם בחו"ל. זוהי בהחלט גאווה ישראלית!
אז לכל המודאגים איך הם ישהו בחיק הטבע ללא ידידיהם הטאבלט או הסלולרי, אל דאגה, יש לכם אזור טעינה ומנוחה, בטוח ויפה.
כל הכבוד לכל העוסקים במלאכה!אתר מונגש
אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלויות, וכך לאפשר לכלל האוכלוסיה להשתמש באתרנו בקלות ובנוחות. באתר זה בוצעו מגוון פעולות להנגשת האתר, הכוללות בין השאר התקנת רכיב נגישות ייעודי.
סייגי נגישות
למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר באופן מלא, יתכן ויתגלו חלקים באתר שאינם נגישים. במידה ואינם מסוגלים לגלוש באתר באופן אופטימלי, אנה צרו איתנו קשר
רכיב נגישות
באתר זה הותקן רכיב נגישות מתקדם, מבית all internet - בניית אתרים.רכיב זה מסייע בהנגשת האתר עבור אנשים בעלי מוגבלויות.