חישוב עומסי רוח למתקני במה

שימור מבנים – ושמירה על בטיחות
29 בדצמבר 2018
על ההקלות התכנוניות לבטיחות פרויקטים של תמ"א 38
29 בדצמבר 2018

חישוב עומסי רוח למתקני במה


מאת: רמי שמש

החורף כבר בפתח וירדו כבר לא מעט גשמים, אחת הבעיות שיועץ הבטיחות נתקל בה באירועים זה הרוח. במיוחד בעונת מעבר כמו זו שאנו נמצאים בה עכשיו, עלולות לפקוד אותנו רוחות במהלך האירוע שלנו, דבר אשר יכול לגרום להרס חמור אם לא ניתן עליו את הדעת.

כידוע לכולנו, חלק מאסונות שקרו כאן בארץ ובעולם קרו עקב רוחות חזקות, שגרמו לנזקים רבים בנפש וברכוש. בכדי למנוע מצב לא נעים זה, חשוב לקחת בחשבון את עומסי הרוח כשאנחנו בודקים כל קונסטרוקציה שהיא. במדינת ישראל קיימת חובה על עמידה בתקן רוח (ת"י 414).

בשנת 2009 בוצעה רוויזיה בתקן וכל שיטת החישוב של הפרמטרים השונים בתקן השתנו.

כשאנחנו מתכננים מבנה אין זה משנה אם המבנה הוא גורד שחקים אשר עתיד לעמוד עשרות רבות של שנים, או מגדל מיתוג באירוע שיעמוד למספר שעות בלבד. התקן מתייחס לשניהם במידה שווה. מאחר ושניהם צריכים, אם לזמן קצר או ארוך, לעמוד איתן. ללא תקלות. לאור כך אנו מוצאים את עצמנו, לא אחת, נאלצים להתקין משקולות רבות לייצוב המתקנים בכדי לעמוד בתקן הרוח.

הדעות בנושא זה חלוקות בין המתכננים, שכן פוקדים את מדינתנו הקטנה רוחות חזקות מאוד המכונות "אפיק ים סוף" המגיעות מהדרום (ים סוף) וחוצות את כל המדינה לכיוון צפון. רוחות אלו מופיעות בעיקר בחילופי עונות, בין חורף לקיץ ובין קיץ לחורף. ראינו השלכות של רוח מסוג זה באסון הר הרצל 2012 שם נמדדה הרוח באזור מצדה (בדרכה לירושלים) במהירות של 130 קמ"ש.

על פי התקן קיימים חמישה אזורים שונים שיש להתחשב בהם בחישובים לעומסי הרוח:

1. ים פתוח ושטחי חוף הפתוחים לכיוון הים.
2. אגמים ושטח מישורי ישר, עם צמחיה זניחה וללא מכשולים.
3. שטחים חקלאיים פתוחים עם מכשולים מעטים, כגון גדרות, שיחים, עצים, מבנים קטנים פזורים.
4. פרוורי ערים אזורי תעשיה ואזורי יערות.
5. שטחים עירוניים, שבהם לפחות 15% מהשטחים, כוללים בניינים שגובהם הממוצע 15 מ' לפחות.

כל אזור קו החוף והערים לאורכה של המדינה נכללים באזור המחמיר ביותר. בכל מקרה של "אזור ביניים" התקן ממליץ ללכת במקרים אלו לחומרה בתכנון ולא לכיוון המקל. ההבדלים בפרמטרים הינם עצומים ועומסי הרוח לתכנון מגיעים לכדי 160-200 ק"ג לכל מ"ר מבנה, עומסים גדולים מאוד כתלות בגובה המבנה.

עומסי הרוח הינם עומסים ממשיים וחשובים שאין להקל בהם ראש. חשוב מאוד להעביר למהנדס הקונסטרוקציה של האירוע את כל מערך הבינוי החשוף אל החוץ בכדי שיבצע עליו חישובים סטאטים מלאים.

כל מגדל תאורה או הגברה, רשת צל, אוהלים וגב במה נדרשים לחישובים סטאטים אלו. לכל מבנה ישנם את החישובים הנדרשים והדגשים האופייניים לו. לדוגמא, רשת צל סובלת מבעיות של יניקה כלפי מעלה, גב במה ומגדלים יכולים לסבול מהיפוך וכו'.

אפילו אם מדובר בכמה שעות מעטות יש לתכנן את המבנים גם לרוחות. יש לתת לכך חשיבות רבה, אחרי הכל אין כמו לסיים אירוע בחיוך רחב ללא נפגעים.
התייעצו עם מהנדס הקונסטרוקציה שלכם והוא יתן לכם את התכנון הטוב והבטוח ביותר. המשך חורף נעים ובטוח.
x
סייען נגישות
הגדלת גופן
הקטנת גופן
גופן קריא
גווני אפור
גווני מונוכרום
איפוס צבעים
הקטנת תצוגה
הגדלת תצוגה
איפוס תצוגה

אתר מונגש

אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלויות, וכך לאפשר לכלל האוכלוסיה להשתמש באתרנו בקלות ובנוחות. באתר זה בוצעו מגוון פעולות להנגשת האתר, הכוללות בין השאר התקנת רכיב נגישות ייעודי.

סייגי נגישות

למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר באופן מלא, יתכן ויתגלו חלקים באתר שאינם נגישים. במידה ואינם מסוגלים לגלוש באתר באופן אופטימלי, אנה צרו איתנו קשר

רכיב נגישות

באתר זה הותקן רכיב נגישות מתקדם, מבית all internet - בניית אתרים.רכיב זה מסייע בהנגשת האתר עבור אנשים בעלי מוגבלויות.