כיצד בודקים יציבות של מתקני צופים
מאת: רמי שמש
הצופים בארץ לא פעם הדהימו אותי מחדש בקונסטרוקציות המרהיבות והמורכבות שהם בנו. מדובר בבני נוער בגילאי 13-18 שבונים מתקנים במחנות קיץ, לקראת פורימון או בכל אירוע מיוחד אחר. הם עובדים בקדחתנות מדהימה ובונים מתקנים, מיצגים, מתקני שעשועים לילדים, בובות ענק וכפר שלם מרהיב ויפיפה. לא פעם קראו לי לבדוק את המתקנים הללו, ביחוד כאשר הם מוצגים לקהל מבקרים, הכולל ילדים, ולעיתים כחלק מהפעילות, נותנים למבקרים הקטנטנים לעלות על המתקנים.
היררכיית הצופים מורכבת ממרכז שבט, רשג"ד – ראש גדוד, מדריכים וחניכים. הסדר אצלם מופתי. הם מגיעים אלי עם דגמים ושרטוטים שהכינו מבעוד מועד בכדי שאאשר אותם ואתן להם הנחיות לבניה.
תכנון
ראשית אני בודק את השרטוטים והדגמים שהכינו. לכל מתקן יש מנהל מתקן הבקיא בכל אופן בניית המתקן, החומרים מהם הוא מורכב, החומרים בהם הוא מצופה, כמות הקהל האמורה להשתמש במתקן וכמובן אופן השימוש. בפגישה אנו יושבים על אופן ההרכבה תוך שימת דגש על שלבי ההקמה, כדי שלא ייווצר מצב של בניית מתקן בשלבים לא נכונים, דבר העלול להוביל לקריסת המתקן על החניכים שבונים אותו. חשוב לדעת באיזה סוג ועובי של סנדות (מוטות העץ ממנו מורכב המתקן) להשתמש, סוגי החבלים והכפיתות השונות, עיגונם לקרקע עם מיתרי ייצוב, ואופן קשירת מתקן נע כגון: מתקן להעברת נוסעים באמצעות גלגלת, שערים עולים ויורדים, אומגות שונות וכדומה.
הבדיקה
לאחר שהמתקנים חוברו אני מגיע לשטח לבדיקה. באתר אני נפגש שוב עם כל מנהלי המתקנים ואנו עוברים על אותם מתקנים שהוצגו בפני במשרד.
אני בודק כי כל האלמנטים החשובים וההערות שנתתי במשרד אכן קוימו, וכי הסנדות שלמות, שהקשירות בוצעו כהלכה והמתקן יציב ואין סכנה למשתמשים בו.
בבדיקת מתקנים בהם משולבים אלמנטים נעים - יש להקפיד על מרווח נאות (מטר לפחות) בין הציר של המתקן הנע לבין עמודי המתקן או חפץ כלשהו שעלולים להיתקל בו. המתקן החביב על בוני מתקני הצופים הינו גלגל ענק שבו יושבים מספר אנשים על כסאות הקשורים לחבלים והוא סובב סביב ציר מרכזי. הסכנה במתקן כזה היא שברגע שלא מתקיים שיווי משקל של האנשים היושבים על המתקן נוצרים כוחות אופקיים העלולים להביא לאיבוד של יציבות המתקן. לכן קיימת חובה על המצאות כבלי מתיחה המונעים זאת.
כללי זהירות נוספים:
כל מתקן מחויב בתליית הוראות בטיחות עליו, ובהצבת סדרנים לאכיפת כללים אלו.
בעת פרוק המתקן ישנה חשיבות מכרעת לתכנון סדר הפעולות בכדי לא ליצור מצב חלילה, של קריסת המתקן או נפילתו על צידו וכן, מניעת סכנת פגיעה בילדים מסביב. על פי רוב מפרקים את המתקן בסדר הפוך בדיוק לאופן הרכבתו. חשוב מאוד שהצוות שהרכיב את המתקן יהיה גם זה שמפרק אותו.
לאילו מתקנים דרושה בדיקת מהנדס:
כל מתקן מעל גובה 2 מ' מחויב בבדיקת מהנדס. כמו-כן, כל מתקן עליו יושבים ילדים ומתקן בעל חלקים נעים.
חשוב לציין כי הילדים מאוד אחראים, וכמעט ואין הערות בשטח על בניית המתקן. הילדים מקפידים מאוד על כללי הזהירות, ולעיתים מחזקים את המתקן הרבה מעבר לנדרש. אך למרות כל זה, גם לבוני מתקנים מקצועיים יכולים להיות כשלים וחשוב שעוד עין מקצועית תפקח.
להורי הילדים השולחים את הילדים למחנות קיץ אני ממליץ לוודא שישנו מהנדס שמלווה את תהליך בניית המתקנים. בין אם זה אבא של אחד הילדים שהוא בעל מקצוע, או מהנדס חיצוני שמזמינים במיוחד. מדובר בכמה שקלים נוספים לכל ילד, ואתם- ההורים יכולים להיות בשקט נפשי ולדעת שישובו בשלום ללא תקלות העשויות לגרום לאסון חלילה.
אני כמהנדס מאוד נהנה לראות בני נוער יצירתיים ובעלי מעוף המוצאים דרכים ופתרונות להגשים את חלומם לבניית מתקן מנצח ומרהיב ביופיו לעיתים אף בגבהים המגיעים ל 10 מ' ויותר. מתברר שהנושא ההנדסי טבוע בכל אחד ואחת מאיתנו והצעירים מדהימים ביכולות וביצירתיות שלהם.
אני מאחל לצופים בארץ הצלחה במעשי ידיהם, ישר כוח על מעשיכם הראויים לכבוד. ומזמין אתכם בעתיד להצטרף לשורות המהנדסים בארץ.
אתר מונגש
אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלויות, וכך לאפשר לכלל האוכלוסיה להשתמש באתרנו בקלות ובנוחות. באתר זה בוצעו מגוון פעולות להנגשת האתר, הכוללות בין השאר התקנת רכיב נגישות ייעודי.
סייגי נגישות
למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר באופן מלא, יתכן ויתגלו חלקים באתר שאינם נגישים. במידה ואינם מסוגלים לגלוש באתר באופן אופטימלי, אנה צרו איתנו קשר
רכיב נגישות
באתר זה הותקן רכיב נגישות מתקדם, מבית all internet - בניית אתרים.רכיב זה מסייע בהנגשת האתר עבור אנשים בעלי מוגבלויות.