מאת: רמי שמש
בימים אלו המחאות בארץ הביאו למילה אוהל משמעות רבה. אולם עוד לפני הכבוד הגדול לו זכה האוהל, הוא כיכב רבות בגני אירועים, פסטיבלים, מופעים, קבלות פנים באירועים, ועוד... במלוא יופיו והדרו. אוהל יכול לתת פתרון נוח באירועים המוניים. ניתן לפרקו ולהרכיבו שוב, להעבירו ממקום למקום, לקבלו בגדלים וצבעים שונים, ובעיצובים מעניינים, ניתן לתלות עליו סוגי תאורה שונים. והכי חשוב הוא שומר טוב מפני פרעות מזג האוויר כגון גשם או חום עז.
אולם יש לזכור שאוהל העשוי מבד אינו הדבר הכי יציב, ואם לא תקפידו לייצב אותו הוא עלול לעוף ולגרום נזק רב למשתתפי האירוע.
צדדיו האפלים של האוהל
אוהל הינו אלמנט בעל רגישות למספר רב של נושאים אותם יש לבדוק בשטח:
האוהל רגיש לפני שטח לא ישר - קשה מאוד לייצב אוהל על שטח שאינו ישר, במקרים כאלו קיימת חובה על בניית משטח במה מפולסת (במה ישרה), שעליה מתקינים את האוהל. מניסיוני הרב בתחום, ראינו אוהלים רבים המותקנים בשיטה זו, וקיימת חשיבות מכרעת לעגן את האוהל בצורה נכונה, אחרת האוהל + הבמה עלולים להתעופף ברוח.
תליית משקלים בתוך האוהל – האוהל, בגלל צורתו ובתלות במפתח (מפתח - המרחק בין מרכזי העמודים), אינו מיועד לתליית משקלים גדולים בתוכו, באוהלים הגדולים ניתן לתלות באמצע המפתח, בראש הרכס (רכס – החלק הכי גבוה באוהל), וגם ברבע המפתח. באוהלים קטנים ניתן לתלות משקלים רק בראש הרכס. תליית משקל חייבת להתבצע לפי הנחיות יצרן ובהתאם לחישובים סטאטיים של מהנדס קונסטרוקציה. במידה ואין נתוני יצרן על המשקלים המותרים לתלייה, צריך להוועץ עם מהנדס. עוד בשלבים ההתחלתיים של בניית תוכנית הבטיחות לאירוע יש לאסוף את כל הנתונים של המשקלים המתוכננים להיות באוהל, ולבדוק האם המשקל לא חורג מהמשקל המאושר ע"י היצרן. דבר זה מונע בעיות רבות ביום האירוע כשמגיע המהנדס לבדיקה ורואה כי קורות ומסגרת האוהל קיבלו דפורמציה גדולה עקב העומס ומבקש להפחית משקל.
האוהל בנוי מסגרות המקבילות האחת אל השניה - האוהל חזק מאוד עם כיוון המסגרות אך חלש בכיוון הניצב להן. ולכן קיימת חשיבות מכרעת על בדיקת הימצאות כבלי האלכסון באוהלים המתחילים בבסיס האוהל, וממשיכים דרך התקרה ועד לבסיס האוהל בצידו השני. רק כבלים אלו מונעים את קריסת האוהל הניצב לכיוון המסגרות. במידה ומגיע לבדוק אדם לא מקצועי ולא מנוסה בתחום ו"מפספס" פרט חשוב זה, הדבר יכול לפגום קשות ביציבות האוהל.
משקולות - אוהלים מוגדרים כמבנה "קל", כלומר משקלם העצמי יחסית לנפחם קטן מאוד, ולכן אנו מייצבים את האוהלים ע"י משקולות בטון, חביות מים ובזנטים אל הקרקע. האוהל בעל הרגישות הגבוהה ביותר הינו אוהל הסגור משלוש צדדיו ודופן אחת פתוחה, ברגע שמגיעה רוח למבנה כזה, היא נכנסת לאזור "מוקף"אין לה לאן לצאת, והיא מנסה להרים את כל המבנה כלפי מעלה. כאן נכנס תפקיד המשקולות לתוקף. בקו החוף, עומס רוח מגיעה לכדי 120 ק"ג לכל מ"ר אוהל, ובאזור מסדרון ירושלים ואזור הביקעה, עומס הרוח מגיע לכדי 135 ק"ג לכל מ"ר אוהל. עומסים אלו נלקחים ממפת רוחות רשמית המפורסמת בתקן 412 - תקן רוח. העומסים הם גדולים ולעיתים המשקולות הנצרכות לייצוב המתקן עומדות על מאות ק"ג.
דוגמאות לכשלים מהשטח
אינדיאנה ארצות הברית
לאחרונה התרחש אירוע מצער באינדיאנה ארצות הברית, שבו קרס Roof (מבנה קירוי לבמה), באירוע נהרגו חמישה אנשים. הכשל נוצר כתוצאה מכך שהמבנה היה ללא משקולות, וכשהחלה לנשוב רוח באתר, המבנה התרומם ונפל על הקהל. לא נעים.
להלן סרטון קצר של 18 שניות על קריסת ה Roof
כנס ישראל גרמניה – תל אביב
אני זוכר היטב אירוע שהתרחש לפני מס שנים בכנס ישראל גרמניה, שהתקיים על מרפסת בית העירייה בתל אביב, שבו נבנה אוהל גדול. המשאית עם המשקולות לעיצוב האוהל התעכבה, ועקב כך שירד גשם החליטו בוני האוהל לקרות את האוהל ביריעות כמחסה מפני הגשם, ולהמתין עד שהמשאית תגיעה. לפתע הגיע משב רוח שנכנס דרך הדופן הפתוחה היחידה של האוהל, גרם להתרוממות האוהל והעיף אותו על רחוב אבן גבירול. באירוע זה לא היו פצועים או נפגעים, אך האוהל ניפץ זכוכית קדמית של אוטובוס שעבר ברחוב. כידוע מתחת למרפסת ישנו מעבר חציה הומה אדם. אירוע שבנס לא נגמר בנפגעים.
נחל חימר ים המלח
אירוע נוסף התרחש ב"נחל חימר" על שפת ים המלח, אזור הממוקם בין הרים, דבר הגורם לרוח להיות מואצת. חברת מוכרת בתחילת דרכה, יצאה בקמפיין שיווקי שבו היא בנתה באתרים שונים בארץ מבנה גדול ומרשים. מדובר במבנה לייהר וצופה בבד המדמה צורה של טירה. גם במקרה זה התקינו את הבד החיצוני לפני התקנת המשקולות, בערב כשהרוחות היו מואצות ביותר, המבנה, בשטח של מאות מ"ר התעופף באוויר, את המבנה אספו סמוך לים המלח. גם במקרה זה לא היו נפגעים.
רישוי
כאשר מקימים אוהל קבוע כגון בגני אירועים מסעדות וכד', קיימת חובה להוצאת היתר בניה לאוהל, בשונה ממבנה המוקם לצורך אירוע חד פעמי, שם מצריך רק אישור של מחלקת רישוי עסקים של העירייה.
כיבוי אש ומניעת דליקות
בישראל כיום לא קיים תקן רשמי לנושא אוהלים. במקרים מסוג זה אנו מאמצים תקנים רלוונטיים בעולם, ופועלים לפיהם. במקרה של אוהלים, הוחלט ע"י נציבות כיבוי אש, לאמץ את התקן האמריקאי NFPA-102. בתקן זה מוגדר כי אוהל זמני הינו אוהל המותקן עד 180 יום. מעבר ל - 180 יום הוא מוגדר כמבנה לכל דבר. בד האוהל חייב לעמוד בת"י 5093. לגבי מערכות הבטיחות המותקנות באוהל ישנם 3 קטגוריות.
א. מבנה המותקן עד 14 יום לצורך אירוע - קיימת חובה להתקנת מטפים ובעמדות כיבוי בסמיכות אליו.
ב. אוהל המותקן עד 180 יום – קיימת חובה להתקנת גלאים באוהל.
ג. אוהלים מעל 180 יום - במקרים אלו יש להתקין גלאים, עמדות כיבוי קבועות ולפעמים הצורך אף מתזים.
לסיכום, אוהל מהווה פתרון נפלא אסטטי ופונקציונאלי באירועים המוניים, אך ישנה חשיבות מכרעת לבדיקת יועץ הבטיחות לאוהל. כשאתם מתכננים אירוע שבו יוקם אוהל חשוב מאוד עוד בשלב הכנת התוכניות לתכנן את האוהל והאלמנטים שיהיו בו, והכי חשוב שמהנדס קונסטרוקציה יבדוק את האוהל לפני האירוע לאחר הקמתו. חשוב מאוד לוודא מה מזג האוויר ולידע את המהנדס בכל דבר חריג.
שיהיה לכם אירוע מוצלח ובטוח.אתר מונגש
אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלויות, וכך לאפשר לכלל האוכלוסיה להשתמש באתרנו בקלות ובנוחות. באתר זה בוצעו מגוון פעולות להנגשת האתר, הכוללות בין השאר התקנת רכיב נגישות ייעודי.
סייגי נגישות
למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר באופן מלא, יתכן ויתגלו חלקים באתר שאינם נגישים. במידה ואינם מסוגלים לגלוש באתר באופן אופטימלי, אנה צרו איתנו קשר
רכיב נגישות
באתר זה הותקן רכיב נגישות מתקדם, מבית all internet - בניית אתרים.רכיב זה מסייע בהנגשת האתר עבור אנשים בעלי מוגבלויות.